Exilion Tuulella on merkittävä rooli Suomen omavaraisen energiainfrastruktuurin kasvattamisessa. Yhtiöllä on tällä hetkellä kolmetoista tuulipuistoa ja 380 MW:n edestä toiminnassa olevaa puhdasta tuulivoimakapasiteettia, joka vastaa noin kuutta prosenttia koko Suomen kapasiteetista. Trendi on kasvusuuntainen ja vuonna 2024 kahta uutta puistoa rakennetaan parhaillaan.
Vuonna 2019 perustetun, kotimaisen toimijan yhtiömiehiä ovat Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas ja Valtion Eläkerahasto. Exilion haluaa edistää toiminnallaan hiilineutraaliutta ja yhteiskunnan vihreää siirtymää.Taloudellisista tavoitteista voidaan mainita mahdollisimman tasainen, matalariskinen tuotto suomalaisten eläkkeille.
Exilion Tuulen Investment Manager Pasi Valasjärvi vastaa uusiutuvan energian tuotannosta. Valasjärvi kertoo yhteistyön alkaneen 2019, kun Exilionille siirtyi tuulipuisto Luhangasta, joihin Emtele oli rakentanut yhteydet. Osassa puistoja tietoliikenneyhteydet oli kuitenkin myös muualta, eikä yhteyksiä haluttu riskeerata oston yhteydessä.
“Päätimme kuitenkin, että tulevaisuudessa haluamme pitää yhteydet meidän omassa hallinnassa, ja Emtele Automation valikoitui kumppaniksi kyselemisen ja benchmarkkauksen kautta”, Valasjärvi kertoo.
Valttikortteina kommunikaatio, kotimaisuus ja ketteryys
Kun asiat toimivat, jatkuvaa yhteydenpitoa ei alun jälkeen tarvita tuulipuiston ja tietoliikennetoimijan välillä. Valasjärvi kertoo sopivansa Rauhamäen kanssa käynneistä noin vuosittain, tai laitteen ollessa huollon tarpeessa. Laadullista kommunikaatiota on silti jatkuvasti, yhteys Emteleen on helppo saada ja pitkät sopimukset tuovat turvaa molemmille.
Oman kokemuksensa mukaan Valasjärvi voisi suositella Emteleä myös muille alan toimijoille. Nopeat toimitusajat ovat yksi ratkaiseva tekijä. Pienenä kotimaisena toimijana Emtele Automation on ketterästi pystynyt vastaamaan pyyntöihin. Suuremman toimijan kanssa prosessi voisi olla huomattavasti jäykempi, joka ei taas palvele joustavaa tarvetta varsinkaan, jos myöhemmin esiintyy muutostarpeita.
“Emtele on kyllä hoitanut tonttinsa niinkuin pitääkin”, Valasjärvi summaa.
Toimijoiden tulevaisuus näyttää valoisalta yhdessä ja erikseen. Vihreä siirtymä ei jää kiinni ainakaan näistä suomalaisyhtiöistä. Emtele Automation tulee operoimaan myös rakentuvissa kohteissa, ja projektina on siirtää myös paletista puuttuvia puistoja saman hallinnan alle.
“Kyllä meillä tässä hommaa riittää”.
Lisätietoja / Emtele Automation Oy Kai Rauhamäki, Operations Director kai.rauhamaki(a)emtele.com
Kuva: Exilion
14.02.2024 Tampere, Suomi Julkaisuvapaa heti
Tamperelainen Emtele Oy ilmoittaa, että sen liiketoiminta on siirtynyt uuden yhtiön, Emtele Automation Oy:n omistukseen 1.2.2024. Tämä on osa jatkuvaa kehitystä ja pyrkimystä turvata liiketoiminnan kestävä kasvu myös tulevaisuudessa.
Emtele Automation Oy on Emtelen operatiivisten avainhenkilöiden ja yksityissijoittajien perustama yhtiö jatkamaan Emtelen liiketoimintaa. Kaikki työntekijät siirtyvät uuteen yhtiöön vanhoina työntekijöinä. Liiketoimintakauppa ei aiheuta muutoksia asiakassuhteissa ja yhteistyösopimukset jatkuvat samoin ehdoin. Liiketoiminnan osto ja jatkaminen nykyisten avainhenkilöiden ja sijoittajien omistuksessa varmistaa palveluiden laadun ja toteuttamiselle tärkeimpien henkilöiden sitoutumisen liiketoimintaan pitkällä aikavälillä.
Emtele Automation Oy:n toimitusjohtajaksi on valittu yksi sijoittajista, Emteleä 2005 perustamassa ollut ohjelmistoalan yrittäjä Tuomas Kumpula. Kumpula on myös Geniem Oy:n ja Flockler Oy:n perustajaosakkaita, jotka on sittemmin myyty suomalaiselle pääomasijoittajalle ja amerikkalaiselle SaaS-ohjelmistoyritykselle.
“Näemme Emtelessä erittäin osaavan tiimin, kilpailukykyiset palvelut ja vakuuttavan asiakaskunnan. Haluamme jatkaa luotettavana toimijana asiakkaillemme ja vahvistaa Emtelen osaamista ja palveluita myös kansainvälisellä tasolla”, kuvaa Kumpula.
Uuden Emtele Automationin hallituksen puheenjohtaja ja sijoittajaosakas Kimmo Kaitalan mukaan Emtelellä on vaikuttava palveluvalikoima ja asiakassuhteet.
“Erityisesti vikaindikointipalvelut ovat alan huippua ja niille on kansainvälisesti kasvavat markkinat. Suomi on sähkönjakeluyhtiöiden kaukokäyttö- ja vianpaikallistamisen johtavia maita, joten näen tässä suuren mahdollisuuden innovatiiviselle eurooppalaiselle palveluteknologiayhtiölle”, kommentoi Kaitala.
Aiempi Emtele Oy:n toimitusjohtaja Joonas Koivuniemi toimii uuden johdon tukena läpi siirtymäajan, luottaen uuden omistajapohjan antavan erinomaiset olosuhteet kasvuun ja kehitykseen.
”Erityisen onnellinen olen siitä, että kovan työn yrityksessä tehneet avainhenkilöt nousevat nyt myös merkittäväksi omistajiksi”, toteaa Koivuniemi.
Euroopan unioni on asettanut energiavarmuuden asialistansa kärkeen. Samalla uusiutuvien energian käyttöä halutaan tuntuvasti lisätä. EU:n komissio on asettanut uudeksi tavoitteeksi, että uusiutuvan energian osuutta kasvatettaisiin 45 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
Suomessa on yksi maailman edistyneimmistä ja luotettavimmista sähköverkoista, mutta muuttuva maailma vaatii kansalliselta verkolta yhä suurempaa kapasiteettia. Suomessa kapasiteetista onkin jo varoitellut kantaverkkoyhtiö Fingrid. Sen mukaan Suomen länsirannikolle on tulossa niin paljon uutta tuulivoimaa, että verkkojen kantokyky ei pysy perässä, vaikka niihin onkin jo investoitu.
Tässä uudistamisprojektissa Suomi ei voi vain odotella muita maaliviivalla, koska emme ole siellä itsekään.
Fingrid onkin arvioinut kantaverkon investointitarpeen olevan noin 4 miljardia vuosina 2024–2033. Kantaverkkoyhtiö nosti arviotaan tänä vuonna miljardilla viimevuotisesta. Samalla, kun kaupungeissa kulutetaan sähköä, tuotanto siirtyy yhä enemmän haja-asutusalueiden voimaloihin, joissa verkkoja joutuu usein vahvistamaan.
Markkinoille tuleva uusiutuva energia on sääherkkää. Välillä sitä on paljon ja välillä taas vähän. Uusiutuva energia tarvitseekin tuekseen säätövoimaa, joka pitää tuotetun ja kulutetun sähkön määrän verkossa tasapainossa. Säätövoimaa on Euroopassa perinteisesti tuotettu fossiilisen energian avulla. Suomessa on pystytty säätövoimana hyödyntämään myös vesivoimaa. Kun kaasuvoimaloiden ovelle laitetaan lappu luukulle, joustavuutta järjestelmään on haettava muualta – esimerkiksi kuluttajilta ja muilta sähkönkäyttäjiltä sekä hajatuista energiaresursseista tai -varastoista.
Sähkönjakeluverkkojen kehittäminen on tärkeää monista syistä, jotka liittyvät tehokkuuteen, kestävyyteen, luotettavuuteen ja ympäristövaikutuksiin.
Aurinko- ja tuulienergiaan ollaan investoimassa yhä laajemmin. Vaihtuva tuotanto haastaa kehittämään tapoja varastoida energiaa.
Sähkönjakeluverkkojen kehittäminen on tärkeää monista syistä. Suomi voi olla energiamurroksen voittaja, jos pidämme energiaverkoista huolta.
Aurinko- ja tuulivoiman voimakas lisääminen tuo monien etujen lisäksi myös haasteita sähköenergiajärjestelmän hallintaan. Tilanteessa, jossa sekä tuotanto että kulutus vaihtelevat ohjaamattomasti, on sähköjärjestelmän tehotasapainon hallinta aiempaa vaikeampaa. Energian kysyntä sekä uusiutuvan energian saatavuus ja toimintavarmuus on yhdistettävä. Siksi on investoitava energiavarastoihin.
Jotta sähköjärjestelmän tehotasapainoa voidaan ylläpitää jatkossakin, tarvitaan myös sähkönkulutuksen ohjausta eli kysyntäjoustoa. Kysyntäjousto tarkoittaa sähkönkäytön rajoittamista ja käytön siirtämistä korkean kulutuksen ja hinnan tunneilta edullisempaan ajankohtaan. Sähkön varastointi ja kuormien reagointi muuttuvissa tilanteissa ovat keinoja, joilla tehotasapaino voidaan hoitaa myös tilanteessa, kun ei paista eikä tuule tai ilma muuttuu hyvin nopeasti.
Emtele on verkostoautomaation asiantuntija. Kehittämämme Fiksu verkko™ muuttaa käsitykset, kuinka sähkönjakelussa tarvittavaa teknologiaa kannattaa rakentaa ja hallita.
Emtelen alan paras osaaminen on nyt ostettavissa luotettavana, kehittyvänä ja skaalautuvana palveluna.
Haluatko keskustella matalalla kynnyksellä paremmista uusiutuvan energian tietoliikennepalveluista?
Emtele FieldCom on ratkaisu, joka on suunniteltu kriittisiin yhteyksiin. FieldCom- tietoliikenneratkaisussa yhdistyvät kommunikaatiojärjestelmän toimivuus ja huippuluokan tietoturvallisuus. Näin voimalaitokset, sähkö- ja erotinasemat, muuntamot ja muut sähköverkon kriittiset laitteet ovat luotettavasti yhteydessä valvomoon/käyttökeskukseen ja omiin hallintasovelluksiin.
Lisätietoja:
Joonas Koivuniemi CEO joonas.koivuniemi@emtele.com +358401421123
Sopivissa olosuhteissa, kun kostea ja pakkasen puolella oleva ilma kohtaavat, saattaa tuulivoimaloiden lapoihin syntyä jääkertymää. Syntyvä jää voimalan lavoissa sekä heikentää hyötysuhdetta on myös turvallisuusriski jäänheiton- ja jään putoamisriskin myötä. Suomen olosuhteissa lähes kaikissa tuulipuistoissa on jäätämisen, ja siksi myös jäänheiton ja jään putoamisen mahdollisuus olemassa. Riski näihin kasvaa sitä suuremmaksi, mitä enemmän pohjoisessa puistot sijaitsevat.
Jäätä (ja lunta) voi pudota pysähdyksissä olevan ja pyörivän turbiinin lavoista, sekä voimalan nasellista. Pyörivistä lavoista mahdollisesti sinkoilevat jääkokkareet voivat olla massaltaan kymmenistä grammoista muutamaan kiloon. Pahimmillaan jää voi lentää useiden satojen metrien etäisyydelle voimalasta.
Osana tuulipuistojen hankeselvitys- ja rakennuslupaprosessia tehdään jäävaaraselvitys, jossa jäävaaran riski selvitetään teoreettisella ja kokemusperäisellä analysoinnilla. Mallinnuksessa käytetään yleensä 15 m/s tuulen nopeutta, jolla määritetään maksimaalinen jään heitto- ja putoamisetäisyys.
Ihan uusi juttu kertyvä jää ei tietenkään ole ja markkinoilla on jäävaaraan tarjolla erilaisia ratkaisuja, kuten alueelle kulun estäviä puomeja, lämmitettäviä lapoja, ennustemenetelmiä sekä puiston alueelle asennettavia varoitusjärjestelmiä. Monesti varoitusjärjestelmät on toteutettu varoituskyltein, joissa on vilkkuvalot.
Vilkkuvalojärjestelmille ohjaussignaalit ja käyttöenergia tuodaan yleensä kaapeloituina joko turbiineista tai sähköasemilta. Tunnetusti kaapelointi on kallista ja aikaa vievää.
Emtelen ratkaisu
Emtele on kehittänyt vilkkuvaloksi ratkaisun, joka on nykyaikainen, ekologinen, kustannustehokas sekä nopeasti käyttöönotettava. Ratkaisu on täysin langaton, ja valojen ohjaus on toteutettu paikallisesti puistoon asennettavilla radiolinkeillä, joihin on lisäksi mahdollista lisätä pakko-ohjausmahdollisuus LTE-mobiililaitteita käyttäen. Ohjaussignaaliksi riittää voimalan automaatiolaitteista tai jäätävyyssensoreista saatava kärkitieto.
Järjestelmä koostuu “Master”-ohjausyksiköstä ja “Slave”-asemasta. Järjestelmä on skaalautuva, ja tukee myös usean ohjausyksikön mahdollisuutta ja rajatonta Slave-asemien määrää. Järjestelmän toiminta ja hälytyslogiikka ovat konfiguroitavissa.
Vaikka Polar Alarm järjestelmä on ensisijaisesti suunniteltu tuulipuiston jäätävyysvaarasta hälyttämiseen, soveltuu se myös laajemminkin muuhun paikallisiin hälytysten siirtoihin. Vilkkuvalojen lisäksi toiminnallisuutta voidaan lisätä erillaisilla aktuaattoreilla, sireeneillä jne.
Emtelen Fieldcom Polar Alarm (FPA)-ratkaisu on täysin langaton, ja valojen ohjaus on toteutettu paikallisesti puistoon asennettavilla radiolinkeillä, joihin on lisäksi mahdollista lisätä pakko-ohjausmahdollisuus LTE-mobiililaitteita käyttäen.
Muuntamoiden automaatio on avain energiaverkkojen tulevaisuuteen. Emtele on parantanut pitkäaikaisen kumppaninsa Helen Sähköverkko Oy:n verkon reagointikykyä ja -nopeutta, käyttövarmuutta ja turvallisuutta jo kymmenen vuoden ajan. Erottuvuustekijäksi tässä yhteistyössä ovat muodostuneet käytettävyys, pitkäaikainen kokonaispalvelu sekä matalat elinkaarikustannukset.
Helen Sähköverkko Oy on asiakasmäärältään Suomen kolmanneksi suurin sähkönjakeluun keskittyvä yritys. Jakelun lisäksi Helen varmistaa, että sähköverkko toimii aina ja kaikissa olosuhteissa. Toiminta-alueelle sijoittuu suuri määrä merkittäviä ja korkean kriittisyysluokan kohteita, jolloin sähkön toimitusvarmuus on elintärkeää. Kasvavan kaupungin uusien asiakkaiden sujuva liittäminen ja kustannustehokkuus ovat myös tärkeitä tehtäviä ja tavoitteita.
Avaimet käteen
Heleniläisten halu kehittää ja automatisoida verkkoaan alkoi jo 15 vuotta sitten. Lähtötavoitteena oli muun muassa muuntamoiden kaukokäytön, hälytystietojen, vianpaikannuksen ja mittaustietojen mahdollistaminen. Yhtiö aloitti toisen toimijan kanssa 2008, mutta viiden vuoden jälkeen tarkastettiin markkinatilanne ja Emtele päätyi kilpailutuksen voittajaksi. Ensimmäinen muuntamoautomaatioon liittyvä pitkäaikainen elinkaaripalvelusopimus solmittiin ”avaimet käteen” –periaatteella 2014. Sopimus sisälsi kaukokäyttö- ja mittaustoiminnallisuuden asentamisen ja ylläpidon 200:lle muuntamolle, jonka optiokauden aikana tuli 150 muuntamokohdetta lisää sopimuksen piiriin.
Muuntamoautomaatiolla on saavutettu erittäin hyvät tulokset sähköverkon varmuuteen. Nyt 2020 tehty 3+2 vuoden jatkosopimus kattaa kaukokäyttö- ja mittaustoiminnallisuuden 150+100:lle muuntamolle. Helen Sähköverkon noin 2700 muuntamosta jo noin kolmannes on automatisoitu, tämä on maailmanlaajuisestikin korkea taso.
– Kilpailutuksissamme on painotettu erityisesti käytettävyyttä. Valitsemamme toimijan tulee sitoutua käytettävyystasoon, jota yhdessä seurataan. Kokonaisuuden toimivuus on monesta osa-alueesta koostuvassa isossa järjestelmässä tärkeä näkökulma, kuvaa suunnittelupäällikkö Aki Hämäläinen.
Emtele tuottaa Helenille jatkuvana projektina automaatiolaitteiden rakentamisen, testauksen ja toimituksen, ja jakeluverkon urakointikumppani huolehtii asennuksesta. Heleniltä arvellaan uusia kohteita tulevan yli 50 vuodessa, yhteensä kohteita on toiminnassa n. 550. Automatisointiin sisältyy myös mobiilitietoliikenteen toimittaminen ja kokonaisvaltainen kunnossapito. Huollon lisäksi Emtele vastaa mahdollisista laitevioista, ylläpitosopimus on solmittu 15 vuodelle.
– Ongelmatapauksista tehdään tiketti Emtelen toimesta proaktiivisesti tai asiakkaan toimesta, jolloin Emtele hoitaa vasteaikojen puitteissa järjestelmän tai vikaantuneen osion kuntoon, kuvailee Hämäläinen.
Joustavuus, helppous ja ketteryys on ollut yhteistyössä tärkeää.
– Me olemme määritelleet haluamamme toiminnallisuudet ja Emtele on määritellyt soveltuvat automaatiotuotteet, joista koostaa meille sopivan kokonaisuuden. Näitä myös joustavasti pystytään päivittämään.
Konkreettisia hyötyjä
Muuntamoautomaation avulla vian sijainti saadaan nopeammin selville, jolloin jopa tuntien kestäviä keskeytyksiä voidaan lyhentää vain minuuttien pituisiksi. Helen Sähköverkko on muuntamoautomaatioiden edelläkävijä: sähkönjakelun keskeytysten keskimääräinen kesto minuuteissa asiakasta kohti on ollut keskimäärin vain 3 min, ennätyksen ollessa alle 1,5 min. Samaan aikaan on saavutettu EU:n pääkaupunkeihin verrattuna alhaisimmat asiakastariffit. Automaatio yhdessä maasulkuvirran kompensoinnin kanssa ovat mahdollistaneet 50% vähennyksen jakelun keskeytyksiin.
Johtavan asiantuntijan Mika Loukkalahden mukaan muuntamoiden kauko-ohjaus mahdollistaa, ettei työntekijää tarvitse lähettää paikalle. Tästä on erityisesti hyötyä normaaleissa kytkentätarpeissa, mutta myös vikatilanteissa:
– Vikaindikaatiolla pystytään kohdentamaan ja rajaamaan vian sijainti nopeasti etänä. Muuntamolta saadaan kunto- ja mittaustietoa sekä hälytyksiä, kuten esimerkiksi ovihälytyksiä, kaasunpaine- ja lämpötilahälytyksiä. Tilanteen näkeminen kokonaisuutena auttaa välillisesti myös investointisuunnittelua.
Helenin mukaan kumppanuus on sujunut hyvin. Ongelmia voi esiintyä esimerkiksi palvelinten kaatuessa, mutta ongelmat saadaan usein helposti taklattua. Toimintaa myös kehitetään yhdessä:
– Vaikka Emtele ei ole laitetoimittaja, he arvioivat, olisiko uusille toiminnallisuuksille tarvetta, onko jokin komponentti tullut elinkaarensa päähän tai olisiko toinen komponentti ajankohtaisempi, kertoo Loukkalahti.
Kun kyse on laajasta järjestelmästä johon panostetaan, kustannustehokkuus on punainen lanka. Helen Sähköverkolta kerrotaan tämän olevan Emtelellä kunnossa: ymmärretään mikä on toiminnallisuusvaatimus ja paljonko se saa maksaa. Viime vuosina komponenttien saatavuus on vaikeutunut ja hinnat nousseet läpi toimialojen. Hämäläinen kiittelee Emtelen suoriutumista myös tässä asiassa: toimitukset eivät esimerkiksi ole myöhästyneet ja asennuksia on kokoajan saatu tehtyä.
Sujuvaa yhteistyötä
Emtelen toimitusjohtaja Joonas Koivuniemen mukaan asiakkuus on Emtelelle erityisen merkityksellinen:
– Helen Sähköverkko Oy:llä on yksi maailman parhaista sähköverkoista, helsinkiläiset pääsevät todella vähillä häiriöillä. Heiltä löytyy maailmanluokan osaamista jakeluverkkojen operointiin. On kunnia olla edelläkävijän kumppani ja olemme myös oppineet matkalla paljon.
Loukkalahden ja Hämäläisen mukaan Heleniltä ollaan oltu tyytyväisiä pitkäaikaiseen kumppanuuteen. He myös antavat suosituksensa Emtelelle.
– Olemme olleet hyvinkin tyytyväisiä ja voimme suositella muillekin samantyyppisille toimijoille. Kysehän on haastavasta kokonaisuudesta kun tällä laajuudella halutaan, että kaikki pelaa yhteen. Yhteistyö on toiminut hyvin ja Emtelen alussa antama lupaus on isossa kuvassa toteutunut.
Joonas Koivuniemi CEO +358 40142 1123, joonas.koivuniemi(at)emtele.com.
Suomi nostaa uusiutuvan energian osuuden sähkönkulutuksesta 50 prosenttiin 2020-luvun aikana. Fingridin arvion mukaan aurinkosähkön tuotantokapasiteetti yli kymmenkertaistuu nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Uusiutuvan energian nopea yleistyminen aiheuttaa uusia haasteita sähköjärjestelmän tekniselle toimivuudelle.
Myös riskit kriittistä infraa kohtaan ovat kasvaneet. Tietoturva on tarpeen myös suojatuille verkkopalveluille ja -laitteille. Energiainfran tietoliikenteen kehityssuuntia ovat tiedonsiirron kasvavat ja monimuotoistuvat vaatimukset. Tämä vaikeuttaa myös todellisten kustannusten määrittämistä etukäteen.
Kehitystä leimaa myös monimutkaistuminen – ajan tasalla pysyminen edellyttää yhä spesifimpää ICT-alan erityisosaamista.
Mitä edellyttää kriittisen tason infran tietoliikennepalveluilta?
1. Luotettavuus
Energiantuotanto ja jakelu ovat tärkeä osa toimivan yhteiskunnan selkärankaa. Häiriötilanteissa ensisijaisen tärkeää on tuotannon ja jakelun mahdollisimman nopea ja laaja palauttaminen yhteiskunnan perustoimintojen turvaamiseksi. Häiriötilanteiden hallinnassa on ensin kyettävä luomaan kokonaisvaltainen ja tarkka tilannekuva, mitä kentällä, sähköverkossa, sähköasemilla ja voimalaitoksilla tapahtuu. Samalla voidaan turvata kentällä työskenteleviä henkilöitä ja ehkäistä mahdollisia vahinkoja.
Edellä mainituista syistä sähkönjakelussa ja teollisen mittakaavan energiantuotannossa, tulee käyttää ammattilaistason tietoliikenneyhteyksiä. Suunniteltujen tietoliikenneyhteyksien ja -järjestelmien on kyettävä toimimaan häiriöttömästi, jotta tiedonsiirto esimerkiksi aurinko- tai tuulivoimapuiston ja valvomoiden välillä on sujuvaa ja toimintavarmaa. Ilman toimivia yhteyksiä energian tuotanto häiriintyy nopeasti, mikä voi tulla tuottajalle kalliiksi.
2. Turvallisuus
Ota turvallisuus, riskit ja vastuut huomioon jo projektin suunnitteluvaiheessa.
Aurinko- ja tuulipuistojen tietoverkko infrastruktuuri on haavoittuvaa, sillä tietoliikennepalveluihin ja infrastruktuuriin voi kohdistua vandalismia, ympäristöstä ja ihmistoiminnasta aiheutuvia häiriöitä sekä tietoturvauhkia. Etenkin tietoturvaan on syytä kiinnittää huomiota ja varmistua siitä, että asiat on hoidettu nykyaikaisten kriittiselle infrastruktuurille asetettujen tietoturvavaatimusten mukaisesti.
Tietoturvaan panostaminen varmistaa osaltaan energiantuotannon jatkuvuutta ja hyvin hoidettuna vahvistaa luottamusta asiakkaiden ja rahoittajien suuntaan. Tietoturvan ja oikeiden toimintatapojen edellyttäminen kaikilta kohteen parissa työskenteleviltä on vähintään perusteltua. Varmista ainakin, ettet käytä suojaamattomia, kuluttajakäyttöön tarkoitettuja liittymiä, yhteyksiä tai laitteita. Kun hankit yhteydet kokonaispakettina kriittisen infran ICT-palveluihin erikoistuneelta yhtiöltä, tietoturvakysymykset eivät jää vain sinun työpöydällesi.
Lokakuussa 2024 pakolliseksi tuleva NIS2 on yritysten tietoturvan tasoa määrittävä direktiivi, joka pakottaa yhä useamman yrityksen panostamaan tietoturvan hallintajärjestelmään ja käytäntöihin sekä tietoturvapoikkeamista raportointiin. Vaatimukset voi täyttää todennäköisesti täysin tai ainakin hyvin suurelta osin ISO/IEC 27001 -standardin mukaisella tietoturvan hallintajärjestelmällä (ISMS) ja jatkuvuudenhallinnalla. NIS2 -direktiivi tulee erittäin todennäköisesti lisäämään ISO/IEC 27001 -sertifikaatin vaatimista palveluiden toimittamisen ehtona: alihankkijoilta tai muilta palveluntuottajilta ostavien yritysten on huomattavasti helpompaa vaatia ISO/IEC 27001 -sertifiointia, kuin erikseen NIS2 -kelpoista hallintajärjestelmää ja sen tapauskohtaista todentamista.
Tietoturvanhallinnan ISO/IEC 27001 standardin sertifiointi osoittaa, että tuleva yhteistyökumppani on sitoutunut korkeimpiin standardeihin, tekee systemaattista työtä riskien tunnistamiseksi, arvioimiseksi ja hallitsemiseksi, ja kehittää tietoturvaansa jatkuvasti. Tämä on siis kädenpuristus sille, että toimija on läpikäynyt tietoturvan hallinnan arvioinnin ja todennettu täyttävän vaatimukset.
3. Helppous ja vaivattomuus
Älä kuluta liikaa energiaa, vaikka sitä teillä tuotetaankin. Voit keskittyä ydinliiketoimintaasi tehokkaasti ulkoistamalla tietoliikennepalvelut kerralla. Hyödyntämällä alan asiantuntijoiden osaamista avautuu pääsy erikoistuneeseen tietoliikennetietämykseen ja vuosien kokemukseen.
Asiakkaamme ovat usein ammattilaisia energiantuotantoon liittyvissä asioissa, joka on oma vaativa alansa. Tietoliikennepalveluiden hankkiminen asiantuntevalta kumppanilta sopivana kokonaisuutena mahdollistaa tehokkaan toiminnan ja keskittymisen omaan ydintoimintaan.
Energiapuistojen tietoliikennepalveluissa on useampi muuttuja. Näitä ovat muun muassa:
Voimalaitosten, sähköasemien, muuntamoiden ja vastaavien kriittisten laitteiden väliset telematiikka- ja kommunikaatiopalvelut
ICT – ja OT -suunnittelutyö sekä projektinjohto
Tarvittavien laitteistojen hankinta konfiguroituna, testattuna ja käyttöönotettuna
Korkeatasoiset tietoliikenneyhteydet, tarvittavat integraatiot ja asennustyöt
Tietoturva-, valvonta- ja hallintapalvelut, sekä
Huolto, ylläpito ja elinkaarituki.
Vältä erillisiä toimittajasopimuksia ja epäselviä vastuita. Kun hankit palvelut selkeinä kokonaisuuksina on projektinhallinta alkuvaiheessa helpompaa ja elinkaarenaikainen ylläpito sekä viankorjaus selkeää ja mutkatonta.
Osa vaivattomuutta on myös tietoliikennepalveluiden käynnistämisen nopeus. Perinteisesti energiapuistojen tietoliikennepalvelut on muodostettu valokuidun avulla, mutta tämä on usein kuukausien tai jopa yli vuoden projekti. Emtelellä suosimme pääsääntöisesti mobiiliverkkoteknologiaa ja olemme onnistuneesti käyttäneet tätä tekniikkaa lähes kaikissa palveluidemme piiriin kuuluvissa tuuli- ja aurinkopuistoissa sekä akustoissa. Tarvittaessa mobiiliyhteyksien nopeuksia voidaan aggregoida yhteen niin, että summataan mobiiliyhteyksien kapasiteetti tai minimoidaan yhteyksien latenssi. Näin saat huippulaatuiset yhteydet toimintaan jopa muutamassa viikossa.
4. Kustannustehokkuus ja läpinäkyvä hinnoittelu
Moninaiset tarpeet saattavat johtaa mittaviin investointeihin ja päällekkäisiin palveluihin, jollei tietoliikennepalveluita ajattele alusta asti kokonaisuutena. Yksittäisten hintalappujen sijasta kannattaa laskea koko projektin elinkaarikustannus ja hinta-laatusuhde. Erityisesti kannattaa kiinnittää ratkaisun valinnassa huomiota toimintavarmuuteen sekä palveluntarjoajan kykyyn pitää yhteydet toiminnassa muutos- ja häiriötilanteissa. Suurimmat kustannukset syntyvät silloin, jos tuotanto pääsee häiriintymään yhteysongelmien vuoksi.
Valinnat muuttavat kokonaiskustannuksia. Mainitun valokuituyhteyden kaivaminen syrjäiseen kohteeseen voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Käyttämäämme erikoistason mobiiliteknologiaa hyödyntämällä loppusumma jää usein reilusti alle tämän, mutta luotettavuustaso on sama tai jopa korkeampi.
Oletko koskaan sitoutunut palveluun, jossa tuleekin piilokuluja? Niin mekin. Jokaisen työvaiheen kokonaishinta on hyvä kartoittaa jo alussa. Itse suosimme hinnoittelumallia, jossa aloitusmaksun jälkeen siirrytään kiinteään kuukausimaksuun, joka pysyy samana läpi 3-15 vuoden palvelusopimuksen. Tällainen kustannusrakenne on läpinäkyvä ja helppo niin asiakkaalle kuin meille.
Haluatko keskustella matalalla kynnyksellä paremmista uusiutuvan energian tietoliikennepalveluista?
Emtele FieldCom on ratkaisu, joka on suunniteltu kriittisiin yhteyksiin.
FieldCom- tietoliikenneratkaisussa yhdistyvät kommunikaatiojärjestelmän toimivuus ja huippuluokan tietoturvallisuus. Näin voimalaitokset, sähkö- ja erotinasemat, muuntamot ja muut sähköverkon kriittiset laitteet ovat luotettavasti yhteydessä valvomoon/käyttökeskukseen ja omiin hallintasovelluksiin.
Lisätietoja:
Joni Ekholm
Business areas MUKE & FieldCom
joni.ekholm@emtele.com
+358 40 508 7308 Joonas Koivuniemi CEO
joonas.koivuniemi@emtele.com
+358401421123
Joonas Koivuniemi on työskennellyt aiemmin eri johtotehtävissä Empower ja sittemmin Enersense yhtiöissä. Hänen ydintehtäviinsä on kuulunut uusien digitalisuuteen perustuvien liiketoimintakonseptien kehitys. Hän jatkaa Emtelen innovatiivisen liiketoimintakonseptin ja kasvuun tähtäävän jatkuvan palvelun liiketoiminnan kehitystä. Emtelen perustaja ja pitkäaikainen toimitusjohtaja Hannu Martikainen tukee strategian kehitystä ja vastaa osaltaan kasvuun tarvittavien resurssien saamisesta hallituksen puheenjohtajana.
Hannu Martikainen korostaa, että Joonas Koivuniemen vahvuudet sekä tieto- ja tietoliikennealueen että energia-alan osaamisessa ja soveltamisessa vahvistavat yhtiön asiakaskeskeistä palvelukehitystä. Digitalisaatiosta ja vihreästä siirtymästä seuraava murros on synnyttänyt energia-alalle tarpeen palveluyhtiöistä, joilla on kyky ottaa vastatakseen kriittisen infran toiminnallisuudesta ja kasvavista vaatimuksista. Joonas Koivuniemen kokemus ja eri johtamisalueiden osaaminen lisäävät Emtelen kyvykkyyttä vastata näihin uusiin haasteisiin.
“Emtele tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden luoda yhteiskunnan kannalta kriittiseen toimialaan uutta dynamiikkaa, joka hyödyttää koko kansantaloutta. Ajoitus liittyä Emtelen kokeneeseen tiimiin juuri nyt on herkullinen” toteaa Joonas Koivuniemi.
Emtele osallistuu yhdessä Elsetan kanssa Sähkö Tele Valo Av -messuille Jyväskylän paviljongissa 7-9.9.2022 osastolla A-105. Messuinfo ja muut tärkeät tiedot löytyvät TÄÄLTÄ
Osastollamme ovat asiantuntijamme kertomassa Emtelen Fiksu verkko™-palveluista. Lisäksi nähtävissä Emtelen VIKE-vikaindikaattorikokoonpanot maakaapeli- ja ilmajohtoasennukseen sekä MUKE-muuntamoautomaatioratkaisumme eri variaatioita. Jaamme osaston kumppanimme Elsetan kanssa, jonka asiantuntijat ovat messuilla esittelemässä yhtiön automaatioratkaisuja.
Elsetan missiona on auttaa energia-alaa vastaamaan nykypäivän ja tulevaisuuden haasteisiin. Elseta on erikoistunut teknologiaan, joka mahdollistaa sähköntuottajien, sähkönjakeluverkkojen ja sähkölaitosten korkealaatuisen toiminnan ja välittömän reagoinnin poikkeustilanteissa. Yhtiön vahvan tuotekehityksen kantava ajatus on tehdä monimutkaisista asioista helppoja. Elsetan Mini RTU on monipuolinen modulaarinen ala-asemaratkaisu jakeluverkon muuntamoautomaatioon sekä sähköntuotantoon.
Veloitukseton rekisteröityminen messukävijäksi ennakkoon onnistuu TÄÄLLÄ.
Nähdään Jyväskylässä!
Winda Energy
Winda Energy Oy on vuonna 2011 perustettu suomalainen tuulivoimatoimija, joka kehittää, rakennuttaa ja operoi tuulivoimapuistoja. Viime vuosina Winda Energy on laajentanut toimintaansa Pohjois-Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta koko Suomen alueelle.
Emtelen ja Winda Energyn yhteistyö
Winda ottaa Emtelen FieldCom-palvelun käyttöönsä rakenteilla olevissa hankkeissaan. Puistokohtaiset palvelusopimukset ovat pituudeltaan 10 vuoden mittaisia ja pitävät sisällään käytettyjen teknologioiden elinkaarituen.
Palveluna toimitettavat tietoliikennelaitteet konfiguroituna, testattuna ja käyttöön otettuna
Korkean palvelutason tietoliikenneyhteydet ja tarvittavat integraatiot
Tietoturvapalvelun, tietoverkkojen monitoroinnin ja hallinnan
Emtelen 24/7 palvelukeskuksen palvelut sekä korkean prioriteetin viankorjauspalvelun
Winda Energy valitsi Emtele FieldCom-palvelut luotettavuuden, kokonaispalvelumallin sekä elinkaarikustannusten vuoksi. Emtele FieldCom-dataliikennepalvelu tarjoaa ”yhden luukun” kokonaisvaltaisen palvelun, yhdistettynä tietoturvallisiin ratkaisuihin sekä kyvykkyyden vastata asiakaskohtaisiin tarpeisiin.
Emtele FieldCom
Emtele FieldCom on operatiivisen infrastruktuurin tietoliikennepalvelu, joka on suunniteltu kriittiseen toiminnan jatkuvuuden varmistamiseen. Skaalautuva ja luotettava operaattoritason ympäristö harmonisoi hajautuneet ja vaikeasti ylläpidettävät kaukokäyttöverkot ja -yhteydet.
FieldCom-tietoliikenneratkaisussa yhdistyvät kommunikaatiojärjestelmän toimivuus ja huippuluokan tietoturvallisuus. Näin voimalaitokset, sähkö- ja erotinasemat, muuntamot ja muut sähköverkon kriittiset laitteet ovat luotettavasti yhteydessä valvomoon/käyttökeskukseen ja omiin hallintasovelluksiin.
Lisätietoja Emtelen ja Winda Energyn yhteistyöstä antavat
Marko Reinikainen, Director of Electrical Engineering, Winda Energy,
Ville Sallinen, Concept design and Sales, Emtele.
Maailmanpoliittinen tilanne on kasvattanut kriittisen infran toimijoihin kohdistuvaa kyberuhkaa, mikä on saanut monet varuilleen. Helsingin Sanomat uutisoiartikkelissaan 10.5.2022 että ”Suomen kriittisen infran yhtiöt ovat Nato-superviikolla varpaillaan, varautuvat kyberiskuihin ja jopa tuhotöihin”. Tivi uutisoi 18.5. Fingridin kertoneen sähköjärjestelmään kohdistuneista hyökkäyksistä. Kriittisen infran hyökkäyspinta on myös kasvanut teollisen internetin (IIoT, Industrial Internet of Things) ratkaisujen hyödyntämisen myötä.
Perinteisesti täysin suljetuista operatiivisista verkoista on luotu erilaisia etäkäyttö- ja valvontayhteyksiä jopa useiden toimijoiden verkkoihin internetin yli. Myös niin sanottu IT ja OT -konvergenssi, eli yritysten IT-ympäristön ja OT-ympäristön yhdistyminen luovat hyökkääjille mahdollisuuksia päästä kriittisten tuotantojärjestelmien sisään IT järjestelmien kautta.
Vaikka kyberhyökkääjät saattavat olla askeleen puolustautujia edellä, voidaan perusasioista huolehtimalla tietomurron todennäköisyyttä ja mahdollisten seurausten vakavuutta pienentää merkittävästi. Organisaatioissa suurimmat tietoturvariskit liittyvät ihmisten toimintaan ja esimerkiksi puutteelliseen koulutukseen tai huonosti toimiviin prosesseihin. Tästä on kuitenkin jo kirjoitettu hyvin paljon, joten keskitymme tässä blogissa kriittisen infran tietoturvaan teknisestä näkökulmasta.
Kriittisen infran OT-verkoissa kyberiskulle löytyy muutamia tyypillisimpiä kohteita, joita käymme alla läpi:
1. Suojaamattomien, kuluttajakäyttöön tarkoitettujen liittymien-, -yhteyksien ja laitteiden käyttö antaa ’vapaan pelikentän’ hyökkääjille.
Varmista, että käyttämäsi liittymät ja niihin mahdollisesti liittyvät päätelaitteet, kuten reitittimet, ovat yrityskäyttöön tarkoitettuja ja asianmukaisesti suojattuja.
Varmista myös, että päätelaitteiden konfiguraatio ja ohjelmistoylläpito on kunnossa.
Palomuurisäännöt – Vain tarvittava liikenne sallittu
Suljetaan tarpeettomaksi jääneet yhteydet
Käytetään suositusten mukaisia salausalgoritmeja ja -avaimia
3. Verkkoon liitettyjen laitteiden heikkoudet tai niiden hallinnointiin liittyvät puutteet, kuten ohjelmistopäivitykset ja fyysisten tilojen pääsynhallinta luovat yhden mahdollisen reitin kyberhyökkääjille.
Tietoturvavaatimusten huomioiminen jo verkon ja siihen liitettävien laitteiden hankintavaiheessa sekä niiden käyttöönoton yhteydessä on helpoin tapa saada laitteiden tietoturva hyvälle perustasolle.
Hanki laitteita, joiden laitehallinta mahdollistaa keskitetyn ohjelmistopäivitysten tekemisen sekä konfiguraatioiden hallinnan.
Varmista hyvät käytännöt laitteiden salasanojen hallinnointiin.
Varmista myös, että fyysinen pääsy laitteisiin on estetty asianmukaisesti.
4. Käyttäjien pääsynhallinnan puutteelliset käytännöt, esimerkiksi tarpeettomaksi käyneiden käyttäjätunnusten jääminen voimaan, ovat yksi merkittävä riskitekijä. Tietoturvan heikoin lenkki on usein ihminen.
Varmista, että prosessi käyttäjätunnusten ja pääsyn saamiseen on selkeä ja että olemassa olevat käyttäjätunnukset poistuvat henkilön siirtyessä muihin tehtäviin. Mikäli henkilö on ns. ulkoinen toimija, käytä aina vain määräajan voimassa olevia tunnuksia. Käytä monivaiheista tunnistautumista järjestelmiin, mikäli mahdollista.
Varmista, että omalla ja kumppaneiden henkilöstöllä on hyvä perustason ymmärrys tietoturvasta.
5. Verkkojen valvomatta jättäminen antaa kyberhyökkääjälle mahdollisuuden puuhata vapaasti verkossa ja hakea ’pehmeitä kohtia’. Ilman asianmukaista verkonvalvontaa ei hyökkäyksiin pystytä reagoimaan ajoissa.
Käytä sopivaa kumppania tai perusta oma palvelu, joka monitoroi automaattisesti verkon tapahtumia ja joka pystyy reagoimaan nopeasti mahdollisiin uhkatilanteisiin sekä pystyy jatkuvasti ylläpitämään ja kehittämään palveluympäristön turvallisuutta. Esimerkiksi laitelokien automaattinen seuranta voi olla ensimmäinen askel.
Vaikka tilanne saattaa vaikuttaa hankalalta, voidaan riskejä hallita melko tehokkaasti ottamalla huomioon ainakin yllä mainitut asiat, huolehtimalla verkkojen hyvästä dokumentaatiosta ja kääntymällä tarvittaessa ulkoisen kyberturva-asiantuntijan puoleen. Myös automaation hyödyntämisen mahdollisuuksiin on syytä perehtyä, sillä teknologia on tältä osin nykyään melko kehittynyttä ja mahdollista ottaa käyttöön pienemmillekin toimijoille.
Yllä kuvaamamme lista asioista ei ole välttämättä kattava ja siksi suosittelemme myös ulkopuolisen avun käyttämistä verkon tietoturvan kehittämiseen. Verkkojen auditointi ulkopuolisen asiantuntijan toimesta on tähän erittäin tehokas keino.
Lisätietoja OT-verkkojen kyberturvasta ja Emtelen ratkaisuista kriittisen infran tietoliikenteeseen saat asiantuntijoiltamme.